מלאכת השילוב
כתבה- ד"ר רונית ולגרין
הילד אובחן על הספקטרום האוטיסטי.
ההחלטה נפלה. מסגרת גנית רגילה. הצוות הטיפולי אמנם שלח לגן תקשורת, אבל האינסטינקטים שלנו הצביעו בברור- גן רגיל עם משלבת. עברנו וועדת שילוב. תימרנו כמיטב יכולתנו על מנת לקבל את האדם הנכון, ואת מירב שעות השילוב, ויוצאים לדרך. הפרפרים בבטן עובדים שעות נוספות.
טווח השאלות וההתלבטויות רחב. אנסה לגעת בנקודות מרכזיות, והפעם לא מנקודת ראות מחקרית, אלא מהיבט פרקטי, מניסיוני בעבודה כקלינאית תקשורת וכמנחת שילוב.
התפיסה הרעיונית העומדת בבסיס רעיון השילוב היא כי הילד בעל הצרכים המיוחדים הוא שווה זכויות לילד שהתפתחותו רגילה, ועל כן זכותו הבסיסית היא ללמוד יחד עם עמיתיו, בני אותה קבוצת גיל בתוך מערכת חינוך אחת.
השילוב אינו מתבטא בנוכחות הילד המאובחן במערכת חינוך הרגילה. השילוב הוא מרקם עדין ומורכב של התייחסות ליכולותיו וקשייו של הילד המשולב, להבנת אופיו ואישיותו, להבנת צרכיו המשתנים, להיכרות עם הספקטרום האוטיסטי, ולתכנון שילוב נכון, מאפשר, ומקדם.
למלאכת השילוב הגני, שותפים רבים. הילד המשולב, משפחתו, הסביבה המשלבת, גננת/מנהלת הגן, המשלבת/סייעת המלווה את הילד, ילדי הגן, הורי הילדים בגן, ומנחת השילוב. כל אלו נדרשים לעבוד ביחד, כאשר כל פרט הינו משמעותי ליצירת הפזל השלם- שילוב מוצלח.
השאלות רבות. למה שילוב? מהו שילוב? איך עושים שילוב מוצלח? מה תפקידם של שותפי השילוב? למה ילד המאובחן על הספקטרום האוטיסטי , זקוק לדמות מסייעת, משלבת, לצידו?
בקטע הבא, ננסה לבחון אספקט אחד של השילוב-
עבודת המשלבת במסגרת גנית רגילה
(ההתייחסות כתובה בלשון נקבה מתוקף העובדה שרוב המשלבות בשטח הן נשים. יחד עם זאת אנחנו מברכים על כל התגייסות גברית למלאכת השילוב).
עבודת המשלבת נועדה לאפשר לילד דמות תומכת, מדרבנת, מסייעת מתווכת, שנמצאת למענו בשעות השילוב בגן, שמצריכות התנהלות אינטראקטיבית פתוחה, או מוכתבת וסגורה.
במהלך השילוב בגן, הילד נחשף להתנהלות דידקטית בזמן מפגש, המצריכה יכולת קשב וריכוז, הבנה והבעת שפה, זיכרון אודיטורי וויזואלי, יכולת לדחיית סיפוקים והמתנה לתור שנקבע על ידי הגננת, עבודה עצמאית פרטנית ליד שולחן יצירה בהתאם להוראות הגננת, התייחסות לשותפים לשולחן העבודה והיצירה, יכולת בחירה והתנהלות פתוחה במשחקים סמבולים בפינות המשחק, התנהלות פתוחה וספוטנית בשעת חצר. יכולות אלו מתבססות על אינטראקציה ורבלית ולא ורבלית עם הסביבה, אינטראקציה במשחק, חיברות, והבנת סיטואציות תקשורתיות, כאשר כל האתגרים הללו קשים לו במיוחד.
המשלבת מתפקדת כמובילה, תומכת, נותנת מודל, מדרבנת, יוזמת, משגיחה, מאפשרת, מלווה ומתווכת לילד בהתנהלות מול ועם הסביבה.
המשלבת נדרשת לתפקוד רחב טווח. בין המטלות הנכללות בעבודת המשלבת, הרי שהיא נדרשת :
לתווך- לתווך בין הילד לסביבתו. להסביר לילד מה נדרש ממנו, מה שאלו אותו, מה הגננת מבקשת לעשות, מה הילדים אמרו לו, איך הוא אמור להתנהג, מתי להגיב, מתי להקשיב, מתי לעשות מה, כמה ואיך.
לתמוך- לתמוך בקושי שלו במעברים בין פעילויות (להכין אותו לפני המעבר, לעזור לו להתמודד עם המעבר). המעברים יכולים להיות בין פעילות מובנית כמו מפגש לפעילות פתוחה כמו פינות משחק, מעבר בין התנהלות בתוך הגן למשחק מחוץ לגן, או לחילופין יציאה אל מחוץ לכותלי הגן. להכין אותו לחוגים השונים מראש, לדבר מראש על ארועים יוצאי דופן כמו חגיגה או יום הולדת. לתמוך בקושי שלו באינטראקציה (לעזור לו להיענות ליוזמה תקשורתית, ליזום יוזמה תקשורתית), לתמוך בהפחתת החרדות המתעוררות עקב הצפה, עוררות יתר, סביבה לא ברורה ומאיימת.
לעזור- לעזור לו פיסית בהתארגנות לישיבה במפגש, (איפה יושבים, ליד מי יושבים, איך יושבים), התארגנות לפעילות בחוגים כמו ריתמוסיקה, בשולחנות יצירה (צבעים, דבק, וכדומה), או לחילופין במשחק משמעותי בחצר ולא הסתובבות סתמית וללא מטרה.
לעזור לו להחליט, או לעשות בחירות (לצמצם את אפשרויות הבחירה על מנת שלא להגיע למוצפות).
ללמד אותו לקחת תור, לדחות סיפוקים. לתת מקום לתסכול, ואם זאת להתנהל בתוך הגבולות הרלוונטים וכללי ההתנהגות הנהוגים בגן. לתת לו מוצא להביע את הקושי אם בהבעה ורבלית או לחילופין בפעילות מוטורית מכוונת. ללמד אותו הרגלי אכילה תואמים, לעזור לו להתמודד עם הרגלי ניקיון (שירותים, שטיפת ידיים)
לתת מודל- לתת לו מודלינג להתנהגות תואמת, לילד המשולב ולילדי הגן, שותפי השילוב. לילד המשולב המודל עוסק בהתנהלות תואמת בסיטואציות משתנות (מפגש, שולחנות יצירה, פינות משחק, אוכל, חצר).לרוב הילדים המשולבים רוצים בחברים, אבל לא יודעים איך לעשות חיברות. המשלבת עוזרת לילד לפנות לאחר, להיענות לאחר, לשחק עם האחר.
לילדים שותפי השילוב המשלבת מספקת דוגמא להתנהגות הסביבה לילד המשולב. כיצד להתנהל מולו בצורה מעודדת ומחזקת אינטראקציה תקשורתית, כיצד להגיב להתנהגויות ביזריות, סטימולציות פיזיולוגיות, הנובעות מתחושת לחץ ומוצפות, איך ליזום איתו משחק, איך לצרף אותו למשחק קיים.
להסביר- להסביר מה נדרש ממנו, מה הגננת אמרה, מה הילדים רוצים, מה עושים עכשיו, איך מתנהגים בנקודת הזמן ובפעילות הנוכחית. להסביר לו מה קרה, ומה יקרה, לעבד איתו מילולית את ההתנהלות האינטראקטיבית שסביבו.
להתחבב על ילדי הגן, ולסייע גם להם בשעת הצורך- וזאת כדי שהם מרצונם יצטרפו למשחק שהיא מארגנת, לפעילות שבה הילד משתתף. להיות מסוגלת לכוון ולהדריך גם את הילדים לקחת חלק פעיל כשותפים דומינטיים בשילוב הילד.
לקחת חלק פעיל ודומיננטי בהתנהלות הגן, ללמד את הילד לשחק, ליזום הזדמנויות תקשורתיות ומשחקיות של הילדים עם הילד המשולב, לאתר ילדים מתאימים לקחת חלק במשחק עם הילד המשולב (במליאה או בחדר בודד, קבוצה גדולה או קבוצה קטנה), להוות גורם מדרבן ומאתגר לילד ולילדים לשילוב מוצלח.
בשעת שולחנות יצירה, לעודד את הילד למגוון פעילויות וחומרים, צבעי אצבעות, דבק, גואש, בצק, לעודד אותו לשימוש במגוון צבעים, לעודד אותו ולזמן לו הזדמנויות לפנות ולהיענות לפנייה של הילדים היושבים אתו לשולחן.
להדריך אותו לסיים מטלה ולא להפסיק באמצע, לעדד שימוש מגוון ולא תבניתי.
בזמן חוגים כמו חוג מוסיקה, ללמד אותו להעזר בחיקוי התנהגויות הילדים מסביבו, לעזור לו להישאר ממוקד במדריכת החוג ולא להתנתק.
לתפקד כגננת פרטנית- המשלבת אמורה לקבל מידע מהגננת על החומר שהיא תעביר במפגש, על הסיפור שהיא מתעתדת להקריא, או השיר שהיא מכוונת ללמד, לעזור לילד ולהקדים ללמד אותו את החומר המותאם ליכולותיו, לעבוד איתו גם בצורה פרטנית, גם בקבוצה קטנה וגם לתמוך בו במליאה. להיות במהלך כל יום הלימודים בקשר עין עם הגננת על מנת לסמן לה מתי ואיך לפנות לילד המשולב.
להתנהל בנחישות ורגישות- על מנת להקשיב ולהיות ער למצוקות הילד גם אם אין ביכולתו או ברצונו להביע אותן במילים, ומאידך להניע אותו להתנהלות עצמאית ככל הניתן ללא תלות בעזרה שהיא מגישה לו. לכוון את הילד ללמידה מתוך חוויה, לאפשר לו תחושת הצלחה, לעודד ולחזק אותו על מנת לפתח תחושת עוצמה ומסוגלות ומאידך להקפיד על התנהלות השומרת על כללי ההתנהגות התואמים לסיטואציה.
להבין את מקומה כאיש צוות בגן, בו הגננת היא מנהלת הגן. להעצים את הגננת ולאפשר לה אינטראקציה ישירה מול הילד. לעבוד כאיש צוות משלים עם הגננת, לאפשר לגננת לקחת אחריות על קשייו והצלחתו של הילד המשולב, לעבוד עם הגננת בשיתוף פעולה ובשקיפות מלאה, במטרה משותפת לאפשר לילד המשולב התקדמות והתפתחות, ולהעביר לילד את התחושה שהגננת היא הדמות הדומיננטית, ואליה פונים בכל שאלה או צורך, ואילו המשלבת היא זו שתומכת ועוזרת להוציא את הפנייה לגננת לאור.
עבודתה של המשלבת היא גורם מהותי שבו תלויה הצלחת השילוב. אני בהחלט מסכימה עם הגב' מרגלית תירוש, שהיתה מנכ"ל אלו"ט שטוענת כי בניגוד לסייעת התומכת במשתלב בעל נכות פיזית, המשלבת או מתאמת השילוב, תומכת בילד שקשייו אינם פיזיים, ובעבודתה היא נדרשת להבנה עמוקה של הלקות, והתמקצעות בתחום האוטיזם. ( מתוך פרוטוקול ישיבת וועדת החינוך והתרבות 2004).
על מנת להצליח בעבודת השילוב יש צורך בקבלת הכשרה מקיפה. המשלבת צריכה להכיר את הקשיים והיכולות של הילד המשולב, את מרכיבי אישיותו, את הדברים שגורמים לו לשמחה, שמחזקים אותו, ומאידך גם את הסיטואציות שגורמות לו למצוקה, לחץ ומוצפות. היא צריכה לקבל כלים להתמודד עם הקשיים, לתמוך בהצלחות, ולאפשר לילד לאסוף כוחות על מנת לשרוד במטלה הלא פשוטה של התנהלות במסגרת לימודים רגילה.
המשפחות, ומנחי שילוב מקצועיים הם תומכי השילוב הרלוונטים. חשוב שהמשלבת תהיה בקשר רציף עם המשפחה, המכירה את הילד, יכולותיו וקשייו טוב יותר מכל איש מקצוע, ועם מנחי השילוב שילמדו, ייעצו, ידריכו, ויאפשרו למידה לאורך זמן, של ההתנהלות הרצויה מול הילד, כפוף למצבו המשתנה.
ההדרכה שוטפת, לאורך זמן, תאפשר למשלבת לקנות ידע, ומיומנוית, ולילד להפיק את המקסימום האפשרי מהשילוב הפרטני.
איך נבחר משלבת גנית? (או מה התכונות שהייתי רוצה לראות אצל המשלבת?)
המשלבת היא גורם משמעותי מאוד בהצלחת השילוב, והיא צריכה להיות בעלת איכויות, יכולת למידה ויכולת יישום בשטח.
המשלבת צמודה לילד במהלך שעות ארוכות. גם כאשר נעשה שילוב סמוי, (הסביבה לא יודעת שיש משלבת ספציפית לילד מסויים) המשלבת נמצאת כל הזמן בביקורת מלאה על התנהלותו של הילד. חשוב שהדמות המשלבת תהיה אמפטית, אוהבת ילדים, בעלת טמפרמנט ואנרגיות המאפשרות לה לקחת חלק בהתנהלותם של הילדים גם בזמן מפגש, גם בזמן המשחק החופששי בתחומי הגן, וגם בזמן המשחק החופשי בחצר.
חשוב שהדמות המשלבת תיתפס בעיני הילדים, כדמות שניתן לשתפה במשחק, בשיחה, ובאינטראקציה שוטפת במהלך היום.
המשלבת צריכה להיות אדם פתוח להדרכה, מעוניין ללמוד, תקשורתי. בהתנהלות חופשית מול הילדים. היא משחקת איתם, מובילה ומארגנת פעילות, ודומיננטית בניסיונות לחיבור הילד עם סביבתו הדינמית.
מכאן- בחירת המשלבת צריכה להיות קפדנית, רלוונטית, מקצועית ואחראית, כיוון שהיא המוציאה לפועל את ההמלצות וההנחיות המקצועיות של המערך המקצועי של השילוב.